Musiikkiliikunta harjoituksia

Musiikkiliikunta on hyvä ja yksinkertainen keino opettaa kehollisesti musiikin eri elementtejä. Musiikkiliikunnassa opittavat asiat käydään usein pelien ja leikkien kautta, jolloin oppiminen tapahtuu kuin itsestään. Alla on erilaisia harjoituksia, joita voidaan käyttää musiikin tunneilla tuomassa vaihtelua tekemiseen ja eri asioiden oppimiseen. Musiikkiliikunnan avulla voidaan opetella kappaleita, tai kappaleissa esiintyviä musiikin eri elementtejä (esim. rytmit, dynamiikka, kappaleen muotorakenne). Toki harjoituksia voi varioida ja esimerkiksi laajentaa, jolloin musiikin tunti voi olla täysin musiikkiliikuntaa.
                                                                                                                      
Perussyke

Perussyke on yksi musiikin olennaisimmista elementeistä ja sen harjoitteleminen oppilaiden kanssa helpottaa yhteissoittoa. Perussykkeen löytämiseen ja sen hahmottamiseen on paljon erilaisia harjoituksia, tässä muutama esimerkki:

1.     Sykkeen etsiminen ja sen tahtiin liikkuminen
Levittäydytään ympäri tilaa, jotta jokaisella on tilaa liikkua. Opettaja laittaa soimaan musiikkia tai vaihtoehtoisesti soittaa itse esimerkiksi pianolla jotain komppia. Ennen kuin lähdetään liikkeelle oppilaat kuuntelevat musiikkia hetken, ja koittavat mielessään löytää sen perussykkeen. Kun perussyke on löytynyt, lähdetään liikkumaan (esim. kävelemään tai marssimaan) perussykkeen tahtiin. Tätä harjoitusta kannattaa tehdä useamman kerran ja usealla eri kappaleella, jossa perussyke ja tempo poikkeavat toisistaan, jotta oppilaat harjaantuvat kuulemaan sykkeen.
Kun sykkeen löytäminen ja siihen liikkuminen luonnistuu, muutetaan harjoitusta hieman. Samaan tyyliin kuin aiemmin, nytkin lähdetään kävelemään sykkeen tahtiin, mutta lisäksi tulee taputtaa aina tahdin ensimmäiselle iskulle. Seuraavaksi voidaan kokeilla taputtaa tahdin ensimmäiselle ja kolmannelle iskulle, tahdin toiselle ja neljännelle iskulle, vain tahdin toiselle iskulle, ja niin edelleen.

2.     Sykepiiri
Sykepiirissä käydään istumaan piirimuodostelmaan. Ideana on, että jokainen taputtaa vuorollaan yhden iskun. Tavoitteena on, että tempo ei kiihdy tai hidastu, vaan syke saadaan pidettyä tasaisena. Aluksi harjoitusta kannattaa tehdä jonkun musiikin tahtiin ja pyritään pitämään sykepiirin tempo samana, kuin taustamusiikki. Lopulta kuitenkin pyritään siihen, että saataisiin ns. yhteinen syke ja tempo pysyisi kasassa ilman ulkoapäin tulevaa tempoa.
Tämä harjoitus on yllättävän haastava kaikessa yksinkertaisuudessaan, joten harjoitusta kannattaa tehdä pitkäjänteisesti useamman kerran pienissä erissä.



Sävelkorkeudet

Sävelkorkeuksia ja vireessä laulamista voidaan harjoitella yksinkertaisimmillaan laulamalla paljon, niitä voidaan harjoitella kuitenkin myös pelillisesti, mikä tuo mukavaa vaihtelua tunteihin.
Tähän harjoitukseen tarvitset laput (esim. A4-paperit) joihin kirjoitetaan C-duuri asteikon sävelet C, D, E, F, G, A, H ja C. Paperit asetetaan lattialle jonoon hieman erilleen toisistaan. Aluksi opettaja voi kävellä paperijonon läpi ala-C:stä ylä-C:hen ja laulaa säveltä, jonka kohdalla on kävelemässä. Luokka laulaa mukana. Tämän jälkeen oppilaat voivat vuorollaan käydä kävelemässä sävelet läpi. Kävellessä voidaan varioida kävelynopeutta, tai esimerkiksi pysähtyä johonkin säveleen pidemmäksi aikaa, jolloin lauletaan kyseistä säveltä siihen asti, kun kävelijä päättää jatkaa matkaa.
Kun tämä on käynyt tutuksi, voidaan harjoitusta vaikeuttaa niin, että kävelijä voi hyppiä sävelten välillä, jättää jotain säveliä välistä tai vaihtaa suuntaa. Välillä voidaan pianosta tarkistaa ja korjata sävellajia, jos se on harjoituksen aikana muuttunut.

Tauot

1.     Tauot liikkumalla
Ensimmäinen harjoitus sopii parhaiten pienille oppilaille, joille tauko on käsitteenä vielä vieras. Harjoitusta voi toki tehdä myös isompien oppilaiden kanssa varioituna tai esimerkiksi lämmittelynä.
Harjoituksen ideana on liikkua silloin kun musiikki soi ja pysähtyä paikoilleen, kun musiikki lakkaa. Harjoitusta voidaan varioida liikkumalla eri tavoin (hyppien, marssien, pyörien, keinuen jne…) tai ottamalla taukoihin eri tehtäviä, esimerkiksi koordinaatioharjoituksia (esim. ”laita maahan kaksi kättä ja yksi jalka”) tai tunneharjoituksia (tervehdi lähelläsi olevaa kaveria vihaisesti, iloisesti, surullisesti). Tähän harjoitukseen on myös olemassa valmis laulu ”Stop!” jossa ohjeet tavasta liikkua tulevat kappaleessa suoraan.

2.     Tauot taputtamalla
Toisessa harjoituksessa taputetaan jokainen tauko. Tähän käy lauluksi esimerkiksi Nallepuhin sadelaulu, jossa harjoitus toimii tähän tyyliin: ”sataa, sataa ropisee, pili pili pom *taputus*, pili pili pom *taputus*”. Kappaleeksi käy mikä vaan, missä on taukoja. Taukoharjoitukseen saa liitettyä myös sykkeen hahmotusta. Kävellään kappaleen tahtiin sykkeessä, lauletaan mukana ja taputetaan tauot.

Dynamiikka

1.     Dynamiikkaa opettajan soiton tahtiin
Ensimmäisessä harjoituksessa liikutaan tilassa opettajan soittaman musiikin tahtiin. Opettaja soittaa selkeästi joko kovaa, eli fortessa tai hiljaa, eli pianossa. Jotta termit tulisivat oppilaille myös tutuiksi, voi opettaja aluksi sanoa soittavansa joko pianossa tai fortessa. Kun opettaja soittaa hiljaa, oppilaat liikkuvat pienesti ja kun opettaja soittaa kovaa, liikutaan isosti. Myöhemmin voidaan ottaa lisäksi crescendo ja diminuendo, jolloin crescendossa liike kasvaa, diminuendossa pienenee.

2.     Seuraa johtajaa
Toisessa harjoituksessa valitaan joku tuttu laulu, jonka kaikki osaavat laulaa. Liikutaan jonossa seuraa johtajaa -tyylisesti laulaen laulua. Johtaja päättää liikkuuko kyykyssä, jolloin lauletaan pianossa, vai liikkuuko hän ylhäällä kädet ojennettuina pään päälle, jolloin lauletaan fortessa. Aluksi harjoitukseen otetaan selkeät erot pianolle ja fortelle, ja vain kaksi dynamiikkaa. Myöhemmin voidaan lisätä kaikki dynamiikat sekä crescendot ja diminuendot, ideana, että mitä ylempänä johtaja kulkee, sitä kovempaa lauletaan ja päinvastoin.

Muotorakenne

Muotorakennetta voi harjoitella valitsemalla joko tuttu tai uusi opeteltava kappale. Helpoin on lähteä liikkeelle kappaleella, jossa on selkeä A-B-A rakenne, tällainen rakenne on esimerkiksi kappaleessa rati riti ralla. Klassisen musiikin puolelta Mozartin turkkilaisessa marssissa on selkeästi kuultavissa kappaleen eri osat.

Muotorakenneharjoituksissa voi käyttää oppilaidenkin ideoita hyödyksi. Voidaan päättää yhdessä millä tavalla liikutaan A-osassa ja millä tavalla B-osassa. Vaihtoehtoja on lähes rajattomasti, voidaan sopia esimerkiksi, että A-osassa kävellään ja B-osa pompitaan, tai B-osassa ei liikuta ollenkaan. Leikin voi myös ottaa rajallisemmissa tiloissa niin, että A-osassa taputetaan sykettä ja B-osassa tömistellään. Ensimmäisillä kerroilla, kun muotorakenne on vielä vieras asia, opettaja voi leikkiä mukana ja näyttää selvästi osien vaihdot. Myöhemmin osien tunnistaminen ja toisistaan erottaminen voi olla osa harjoitusta, jolloin opettajan ei tarvitse näyttää osien vaihtoja. Tähän harjoitukseen sopivat toki myös muun muotoiset kappaleet, kunhan erot ovat selkeät.

Kommentit

  1. Hei, hyviä vinkkejä olet kirjoittanut. Yritin etsiä nimeä, jotta voisin viitata oikein ja antaa kunnian sinne, minne se kuuluu. Mikäli tämä kommentti vielä tavoittaa, niin onnistuisiko jonkinlaisen tekijän "paljastaminen" :)?

    VastaaPoista

Lähetä kommentti