Musiikkitenologia harjoituksia

Musiikkiteknologia projekteja voi toteuttaa monella eri laitteella ja ohjelmalla, riippuen siitä mitä koulussa on mahdollisuus käyttää. Osa ohjelmista on käytettävissä tietokoneilla ja osa ipadeilla. Lisäksi joitain ohjelmia voi käyttää ilmaiseksi, kun taas useat ovat maksullisia. Alas olemme tehneet kaksi esimerkkituntia, joista toinen on tehty tietokoneella tehtäväksi ja toinen ipadeilla. Tietokoneille tarkoitettu tunti on tehty käyttäen netistä löytyvää ohjelmaa ”soudtrap”. Ohjelma on osittain ilmainen, ja toimii hyvin oppilaskäytössä. Toisessa tuntiohjeistuksessa taas käytetään Ipadeissä olevaa garage band ohjelmaa.

1. Tunti: Soudtrap ohjelmalla tehtävä äänilooppi harjoitus

1. Mene osoitteeseen www.soundtrap.com
2. Kirjaudu ja avaa studio
3. valitse "blank"
4. Paina "browse loops"
5. Kirjoita hakukenttään drums eli rummut
6. Kuuntele eri rumpulooppeja painanamalla play -nappia, valitse sinulle sopiva, vedä valintasi ensimmäiselle raidalle
7. Laita violetin nuotin kuvasta valikko kiinni
8. Kuuntele raitaasi painamalla ruudun alaosasta keskeltä play -nappia, saat sen pysähtymään painamalla samaa nappia. Voit kelata kappaleen alkuun painamalla vasemmalle osoittavaa nuolta, jonka edessä on viiva
9. Etsi ruudusta kohta, jossa lukee "tempo", se on nyt 120. Paina lukua ja muuta se suuremmaksi tai pienemmäksi. Temmon jälkeen paina "enter" ja "adjust". Kuuntele mitä raidallesi tapahtui. Valitse itsellesi sopiva tempo muuttelemalla sitä pienemmäksi ja suuremmaksi. Tempo tarkoittaa kappaleen nopeutta.
10. Paina taas "browse loops" ja kirjoita bass eli basso, valitse bassoääni ja vedä se toiselle raidalle.
11. Tarkista että uusi looppisi alkaa kappaleen alusta eli samasta kohdasta kuin rummut.
12. Etsi "tempo" kohdan vierestä paikka, jossa lukee "key". Sen kohdalla lukee nyt E. Paina sitä ja valitse jokin kirjain. Kuuntele miltä kappaleesi kuulostaa. Vaihda kirjainta ja kuuntele uudestaan. Mitä tapahtuu? Valitse sen jälkeen sopiva korkeus kappaleellesi. Key tarkoittaa sävelkorkeutta.
13. Mene "browse loops" valikkoon ja kirjoita guitar eli kitara. Valitse sellainen kitaralooppi, jossa lukee äsken valitsemasi key eli sävelkorkeus TAI sellainen jossa ei lue perässä mitään.
14. Vedä valitsemasi looppi raidalle kolme.
15. Kirjoita browse loops valikkoon piano tai synth, valitse jokin looppi ja lisää se kappaleeseesi.
16. Kirjoita browse loops valikkoon SFX ja valitse jokin ääniefekti kappaleeseesi
17. Kuuntele kappalettasi, onko jokin soitin liian isolla tai pienellä?
18. Kaikissa raidoissa lukee VOL pyöreän napin vieressä. Se on äänen voimakkuuden säädin. Jos jokin soitin kuuluu liian isolla tai pienellä muokkaa sen äänenvoimakkuutta kääntämällä nappia.
19. Kun kappaleesi on valmis paina ylhäältä "save" ja odota
20. Kun ohjelma sanoo "mix is ready for download" paina ylhäälle ilmestyneestä pinkistä nuolesta. Nyt olet ladannut kappaleen koneellesi. Tallenna se omaan kansioosi pilveen tai lähetä se itsellesi sähköpostissa. :)




2. Tunti: Garageband ohjelmalla tehtävä helppo sävellystehtävä

1.     Avaa garage band
2.     Paina vasemmasta ylä kulmasta ”+” että saat uuden kappaleen
3.     Valitse ”rummut” ja ”smart drums”. Valitse itsellesi sopivat rummut tai rumpukone ja ala laittamaan eri soittimia keskellä olevaan neliöön. Vaihtele perkussiosoitinten paikkoja ja kuuntele milloin komppi kuulostaa omasta mielestäsi hyvältä. Kun komppisi on valmis paina ylhäällä keskellä olevaa punaista nappia ja äänitä komppisi.
4.     Kun äänitys on loppu paina vasemmalta yläkulmasta nappia, jossa on kolme vaaka viivaa. Niin pääset näkemään koko kappaleesi.
5.     Paina oikeasta yläkulmasta jakoavaimen kuvaa, ja paina ”tempo”. Muokkaa tempoa pienemmäksi tai suuremmaksi, niin saat kappaleesi hitaammaksi tai nopeammaksi.
6.     Paina oikeasta yläkulmasta silmukan kuvaa, joka on jakoavaimen vasemmalla puolella. Kirjoita hakukenttään ”synth”. Valitse mieleisesi ääni ja vedä se omaan kappaleeseesi rumpujen alle.
7.     Paina vasemmasta yläkulmasta painiketta, jossa on kolme neliötä. Valitse ”koskettimet” ja ”smart koskettimet”. Vaihda soittimesi ääneksi vasemmasta yläkulmasta ”synth pads” ja valitse itsellesi sopiva ääni.
8.     Vedä ylhäällä olevassa numeroasteikossa oleva osoitin ihan vasemmalle, jotta äänityksesi alkaa kappaleen alusta.
9.     Vedä vasemmalla olevasta ”sustain” painike oikealle.
10.   Paina keskellä ylhäällä olevasta punaisesta pallosta ja kun äänitys alkaa painele hitaasti eri kohdista ”C” painiketta koko äänityksen ajan.
11.   Mene takaisin omaan kappaleeseesi painamalla vasemmalta ylhäältä kolmea viivaa.
12.   Paina vasemmasta yläkulmasta kolmea neliötä ja valitse ”äänitys” ja ”ääni”.
13.   Valitse ylhäältä ”hauska” ja laita kuulokkeet päähäsi, että voit äänittää. Valitse joku hassuista äänistä ja mieti mitä laulua tai puhetta haluat äänittää. Vedä osoitin numeropalkista vasempaan reunaan ennen äänittämisen aloittamista.
14.   Paina punaisesta napista ja äänitä lähtölaskennan jälkeen oma laulusi tai puheesi. Mene tämän jälkeen takaisin omaan kappaleeseesi
15.   Paina ylhäältä vasemmalta napita, jossa on kolme pystyviivaa. Tästä pääset muokkaamaan muun muassa raitojesi äänen voimakkuutta. Kuuntele kappalettasi ja muokkaa samalla eri raitojen äänenvoimakkuutta niin, että kaikki raidat kuuluvat mielestäsi hyvin.
16.  Voit lisätä kappaleeseesi vielä lisää looppeja ja soittimia oman maun mukaisesti.





Muita tietokoneella käytettäviä hauskoja musiikin ja teknologian yhdistäviä sivustoja ovat esimerkiksi:

https://soundation.com/   (äänitysohjelma)

https://looplabs.com/ (paljon eri looppeja)

http://www.beatlab.com/  (tällä voit tehdä helposti omia beateja)

http://www.jamstudio.com/ (tällä voit tehdä sointukiertoja ja kuunnella miltä ne kuulostavat)

https://you.dj/ (voit harjoitella kappaleiden miksaamista yhteen, kuten dj)

https://onlinesequencer.net/ (piano rulla)

http://lab.hakim.se/keylight/03b/ (tee musikaalinen taideteos)

http://labs.dinahmoe.com/work/jam (soita tuntemattomien kanssa yhdessä musiikkia)











Kommentit